Aandacht voor de reuzenpanda op Internationale Pandadag
Elk jaar op 16 maart staat de reuzenpanda flink in de schijnwerpers: het is namelijk Internationale Pandadag! De hele dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan panda’s. De reuzenpanda is niet alleen een bijzonder dier, de panda heeft nog aandacht nodig. Deze diersoort staat namelijk nog steeds op de Rode Lijst van Bedreigde Diersoorten. Een wereldwijde dag om meer aandacht te besteden aan deze unieke dieren is daarom zeer hard nodig.
Panda feitjes
Internationale Pandadag is in het leven geroepen om meer bewustzijn te kweken voor de reuzenpanda. Iedereen zal bekend zijn met dit mooie en soms grappige dier. Een aantal feitjes over de reuzenpanda:
- De Chinezen noemen de reuzenpanda dàxióngmāo. De letterlijke vertaling daarvan is ‘grote beer kat’: 大熊貓
- De reuzenpanda komt alleen voor in het midden van China. Ze leven in bossen in bergketens en leven op enkel bamboe.
- Volgens de meest recente telling, leven er naar schattig nog 1864 reuzenpanda’s in het wild.
- De reuzenpanda en de rode panda zijn – ondanks hun namen – geen familie van elkaar. De reuzenpanda is familie van de beer, terwijl de rode panda familie van de wasbeer is.
- In tegenstelling tot veel andere beren houdt de reuzenpanda geen winterslaap. Als het koud is, zoekt de panda onderdak in grotten of holle bomen.
- Pandavrouwtjes zijn slechts een paar dagen per jaar vruchtbaar, in de periode maart-mei.
Meer leuke weetjes vind je terug op deze infographic van het Wereld Natuur Fonds.
Reuzenpanda nog steeds kwetsbare diersoort
Halverwege de twintigste eeuw kwam er in China aandacht voor de bescherming van de reuzenpanda. Daarvoor werd er nog gejaagd op de panda voor zijn dikke vacht. China is toen begonnen met het opzetten van reservaten waarin panda’s veilig konden leven. Maar de dreiging voor de reuzenpanda is er nog steeds. Door ontbossing verdwijnt het leefgebied van de reuzenpanda, waardoor hun bestaan nog steeds onzeker is. En niet alleen van de reuzenpanda: in deze gebieden leven ook andere zeldzame dieren, zoals de gouden stompneusaap en de takin. Deze dieren staan allemaal op de Rode Lijst van Bedreigde Diersoorten.
Gelukkig is er ook goed nieuws: de status van de reuzenpanda werd in 2016 aangepast van ‘bedreigd’ naar ‘kwetsbaar’. Een hele positieve stap vooruit, maar we zijn er nog lang niet. De maatregelen die getroffen zijn tegen het kappen van bossen lijken te werken - want China is de laatste jaren groener geworden – maar de vraag is of dit voldoende is. Het is nog steeds van groot belang om leefgebieden te beschermen en zoveel mogelijk oerbossen te behouden.
Daarom op deze Internationale Pandadag extra aandacht voor de reuzenpanda. Hoe bewuster we iedereen kunnen maken van het voortbestaan van de reuzenpanda, hoe meer kans dit bijzondere dier heeft.
Foto’s: © Wendy de Bert
Reacties
Wees de eerste om te reageren...