Op Berenjacht in jouw buurt

Op Berenjacht in jouw buurt

In deze bizarre tijd van het heersende coronavirus kunnen we allemaal wel wat positiviteit gebruiken. Velen van jullie werken zoveel mogelijk thuis of kunnen zelfs niet eens naar hun werk, en kinderen moeten zich massaal thuis vermaken nu de scholen dicht zijn. Tussen alle negatieve berichten worden ook hele mooie, positieve initiatieven gestart. Eén van die initiatieven is de Berenjacht door Nederland. Het idee is simpel: plaats een knuffelbeer voor jouw raam, zodat voor kinderen een leuk buitenspel ontstaat.

Het idee van de Berenjacht kwam voort uit succesvolle initiatieven in België, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Het idee is gebaseerd op het populaire prentenboek ‘Wij gaan op berenjacht’ en het idee is heel eenvoudig: om kinderen wat afleiding te geven in de tijd dat ze noodgedwongen thuis zijn, plaatsen mensen pluche beren achter het raam. Kinderen in de buurt kunnen vervolgens op Berenjacht, om alle teddyberen te vinden.

Oproep op Facebook: plaats een beer achter het raam

Op Facebook werd een groep gestart, met daarin de oproep om een teddybeer achter het raam te zetten. De oproep werd massaal gedeeld en enthousiast werden adressen toegevoegd aan een Google Maps-kaart waarop alle knuffelberen te vinden zijn.

Kaart van de Berenjacht door Nederland

De Facebook-groep groeide binnen een binnen korte tijd uit naar een community van duizenden. Na een aantal dagen stonden het ledenaantal op meer dan 17.000 en het aantal bleef groeien. We zijn inmiddels drie weken verder en al meer dan 43.000 mensen hebben zich aangemeld bij de Facebook-groep! 

Leden posten continu nieuwe foto’s van beren die gespot zijn. Door het succes van de oproep, liep de Berenjacht-kaart vol waardoor het tijdelijk niet mogelijk was om nieuwe beren aan te melden. Maar ook daar werd al snel een oplossing voor gevonden! Verschillende steden en regio's lanceerden een eigen Facebook-groep voor de lokale Berenjacht, natuurlijk met bijbehorende Google Maps kaart. 

Hoe doe je mee met de Berenjacht?

Meedoen met de Berenjacht is heel eenvoudig! Het enige wat je hoeft te doen, is een teddybeer voor het raam zetten. Geen teddybeer in huis? Niet getreurd, er zijn verschillende (creatieve) oplossingen. Natuurlijk kun je een knuffelbeer kopen, maken of lenen. Maar je kunt ook een ander knuffeldier gebruiken, een beer op het raam schilderen of een afbeeldingen van een beer uitprinten en op het raam plakken. Het gaat om het spelletje, zodat kinderen iets leuks hebben om naar te zoeken tijdens hun wandeling! 

Als je het leuk vindt, kun je jouw teddybeer dus ook aanmelden zodat jouw locatie terug te vinden is op Google Maps. Er is inmiddels een website gemaakt waar je jouw teddybeer kunt aanmelden (berenjachtkaart.nl). En je kunt lid worden van één van de Facebook-groepen (hier zie je een overzicht van de vele lokale Berenjacht Facebook-groepen)

Berenjacht en de coronamaatregelen

Natuurlijk is het reuzebelangrijk dat de coronamaatregelen bij dit gezellige spel nog gewoon in acht worden genomen! Het idee van het spelletje is dat kinderen afleiding krijgen en ze een blokje om kunnen. Het is dus niet de bedoeling dat dit als groepsactiviteit wordt gebruikt en dat iedereen massaal de straat op gaat. Ga dus niet met z’n allen, tegelijk op pad en houd de aanbevolen afstand (minstens 1,5 meter) goed in de gaten. Uiteraard kun je de Berenjacht ook op een andere manier uitvoeren: pak de fiets of rij een stukje met de auto. Vanaf de achterbank kunnen kinderen de beren zien, naar ze zwaaien en eventueel een lijst bijhouden.

Deze blog is voor het laatst bijgewerkt op 10 april 2020.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »