Waar komt de Teddybeer vandaan?

Waar komt de Teddybeer vandaan?

Wie is nou niet opgegroeid met een teddybeer? Jij toch ook! Voor ons zijn teddyberen een hele normale zaak, maar heb je je wel eens afgevraagd waar deze knuffels vandaan komen? En hoe komt de teddybeer eigenlijk aan zijn naam? In onze blog meer over de bijzondere herkomst van de teddybeer!

Theodore Roosevelt’s beer


Drawing the Line in MississippiDe Teddybeer dankt zijn naam aan Theodore Roosevelt, de 26e president van de Verenigde Staten. In 1902 ging Teddy – zoals hij door zijn vrienden werd genoemd – op berenjacht in de staat Mississippi. Zijn trip bleek echter onsuccesvol en daarom probeerden de andere jagers hem te helpen door een jonge, kwetsbare beer te vangen en aan een boom vast te knopen. Roosevelt weigerde echter de beer in gevangenschap af te schieten aangezien het arme beest zichzelf niet eens kon verweren.
 

De pers pakte dit incident direct op: de Amerikaanse krant The Washington Post plaatste een cartoon van tekenaar Clifford Berryman, getiteld “Drawing the Line in Mississippi” (rechts). De beer stond al snel bekend als ‘Teddy’s Bear’ en het beertje werd een ware hit.
 

De eerste teddybeer


Het is onzeker waar de eerste pluche teddybeer vandaan komt, want er zijn meerdere variaties op het verhaal. Eén verhaal gaat als volgt:
 

Eerste teddybeer van Morris MichtomIn de wijk Brooklyn in New York besloot het echtpaar Morris en Rose Michtom in te springen op de hype en een pluche beer genaamd ‘Teddy’s beer’ te vervaardigen voor in de etalage van hun snoepwinkel. Tot hun grote verrassing toonden meerdere klanten interesse in de beer, en binnen korte tijd verkocht het echtpaar 12 beren.
Om de president niet in het harnas te jagen, vroeg het echtpaar toestemming om de naam ‘Teddy’ te gebruiken voor hun beren. Zijn antwoord was: "I don't think my name will mean much to the bear business, but you're welcome to use it!". Theodore Roosevelt had echter ongelijk: de teddybeer werd een gigantische hit en stal in korte tijd de harten van menig Amerikaan.
 

De teddyberen van Steiff


In dezelfde tijd (1902-1903) werd in Duitsland ook gewerkt aan de vervaardiging van pluche beren. Margarete Steiff maakte eind negentiende eeuw knuffeldieren voor haar vrienden, en vanaf 1892 als officieel product binnen haar bedrijf Steiff. Haar neef Richard Steiff maakt een ontwerp voor een pluche beer nadat hij het dier in de dierentuin had gezien. Op de voorjaarsbeurs te Leipzig in 1903 werd de pluche beer gepresenteerd en ontdekt door Amerikaanse zakenman. Hij plaatste direct een order van 3000 stuks, die in de Verenigde Staten onder de naam ‘Teddy Bear’ verkocht zouden worden.
 

Sinds dat moment is de teddybeer ongekend populair gebleken. Ruim 110 jaar later is deze knuffelbeer nog steeds de vriend van ieder kind. Een teddybeer is vaak je eerste beste vriend waar je alleen maar goede herinneringen hebt. Heb jij jouw knuffelbeer van vroeger ook nog bewaard?

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »