Verborgen Vrienden: volwassenen en hun knuffels

Verborgen Vrienden: volwassenen en hun knuffels

Bij knuffels denken mensen al snel aan speelgoed voor kinderen, of zelfs aan speeltjes bedoeld voor baby’s. Uit de reacties die we op Fluzzy krijgen blijkt al dat dit verre van juist is. Knuffels zijn voor iedereen: jong en oud, groot en klein, jongens én meisjes. Een knuffel is een cadeau dat affectie en liefde uitstraalt. Een pluche dier biedt troost en geeft je een gevoel van veiligheid. En nog belangrijker: een knuffel is een levenslange vriend. Kunstenares Nienke Koedijk denkt daar ook zo over, en besloot dat het slapen met een knuffel niks is om je voor te schamen. Daarom maakte zij een foto’s van mensen met hun knuffels, en dat resulteerde in een boek met intieme portretten.

Op zoek naar verhalen over knuffels


Het idee van project ‘Verborgen Vrienden’ ontstond nadat kunstenares Nienke Koedijk zich afvroeg of zij de enige volwassene was die nog met een knuffel in bed sliep. Om erachter te komen of er meer mensen waren zoals zij, plaatste ze in 2013 een foto van haarzelf met knuffel ‘Poes’ op Facebook:
 

Dit is Poes. Poes ligt al 31 jaar in mijn bed en ik hou haar al zeker 23 jaar geheim. Ik weet zeker dat ik niet de enige ben en ben daarom op zoek naar 'verborgen knuffels'.”
 

 


Wat volgde was een stroom aan reacties; iets wat ze alleen maar had durven hopen. In de enthousiaste reacties werd gesproken over knuffelberen die een vaste plek in bed hebben en over de favoriete knuffels die altijd mee op reis gaan. Beer Bir, meneer Konijn, Iejoor, pluche krokodil Bob en knuffeldoek Lorrie, noem maar op. Mensen bleken graag hun verhaal te willen delen en uit de reacties bleek dat er ontzettend veel volwassenen zijn die nog met een knuffel slapen. En zo werd het idee voor project ‘Verborgen Vrienden’ geboren.


Boek Verborgen Vrienden


Nienke’s oproep op Facebook resulteerde in een groot fotoproject, waarvan het resultaat nu eindelijk gepresenteerd kan worden. Nienke reisde met haar camera door Nederland en België, om ‘knuffelaars’ en hun knuffels vast te leggen. Meer dan vijftig mensen werkten mee met het project. Hun verhalen vergezeld van prachtige foto’s zijn gebundeld in het boek ‘Verborgen Vrienden’ dat vanaf nu verkrijgbaar is. Het boek heeft een hardcover en telt 200 pagina’s. Uit dit prachtige boek blijkt wederom dat een knuffel zoveel meer is dan een stuk speelgoed. Knuffels zijn vrienden voor het leven. 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »