Kinderen leren door te spelen!

  • Geplaatst op
  • Door Wendy
  • 0
Kinderen leren door te spelen!

Spelen is leuk en een goed tijdverdrijf, maar wist je dat kinderen ook veel leren door te spelen? Spelen is namelijk essentieel voor de ontwikkeling van een kind. Kinderen leren problemen op te lossen, hun creativiteit te ontwikkelen, zich sociaal te gedragen en hun omgeving te leren kennen door veel te spelen. Buiten spelen, samen spelen, bouwen maar ook spelen met knuffels is goed voor kinderen.

Problemen oplossen, motoriek en visuele ontwikkeling

Spelen en leren: de twee liggen dichterbij dan je wellicht zult denken. Vanaf de geboorte is een baby bezig met ontdekken. In de eerste maanden is het kind misschien nog niet bezig met bewust spelen, maar het omgaan met speelgoed is bijvoorbeeld al erg belangrijk voor hun ontwikkeling. Kleine kinderen leren over vorm, kleuren, textuur en zelfs zwaartekracht door te spelen met speelgoed. Baby’s leren hun zintuigen te gebruiken en oog-handcoördinatie te ontwikkeling door knuffels en speeltjes om zich heen te hebben. Baby’s zie je al snel hun speelgoed ontdekken: de zachte vacht van een knuffel, het geluid in hun mobile, de heldere kleuren van hun speelgoed. Allemaal elementen van spelen die zorgen voor de motorische en visuele ontwikkeling.

Wanneer kinderen groter worden, gaan ze bewuster spelen met speelgoed of spelen in hun omgeving. Kinderen klimmen en klauteren, vallen en staan op, rennen en staan stil. Door zelf te spelen en dus zelf te ontdekken, worden reflexen gevormd en leren kinderen om zelf problemen op te lossen. Het is dan ook goed om kinderen zoveel mogelijk zelf te laten spelen, zodat ze zelf de wereld om zich heen kunnen ontdekken en zelf problemen te leren inschatten.

Inlevingsvermogen en creativiteit

Ook op het gebied van inlevingsvermogen en creativiteit speelt spelen een grote rol. Kinderen gebruiken poppen, knuffels en ander speelgoed om zelf verhalen te bedenken en rollen te gaan spelen. Twee knuffelberen of poppen worden een papa en mama in het hoofd van het kind. Kinderen gebruiken knuffels en poppen om situaties die zelf meegemaakt hebben te imiteren. Kinderen kunnen fantastische verhalen creëren en laten al op jonge leeftijd veel creativiteit zien als ze de vrijheid krijgen om hun fantasie te gebruiken. Een deken wordt een fort, een kartonnen doos wordt een onderzeeër en een knuffeldier is de patiënt als het kind doktertje speelt.

Het belang van knuffels

Als ouder weet je waarschijnlijk maar al te goed hoe belangrijk een knuffel kan zijn voor een kind. Iedereen die wel eens het verdriet van een verloren knuffel heeft moeten aanzien, weet hoe hartverscheurend de band tussen een kind en zijn of haar knuffel kan zijn. Vaak krijgen kinderen bij hun geboorte meerdere knuffels. In de eerste weken en maanden spelen baby’s veel met knuffeldoekjes en dat is logisch: knuffeldoekjes zijn zo ontworpen dat de motorische en visuele vaardigheden van een baby worden gestimuleerd: vrolijke kleuren, verschillende materialen, labels die ze kunnen aanraken.

Als een kind groeit, wordt de band met een knuffel ook intensiever. Waar het bij kleine baby’s vooral gaat om het gebruiken van zintuigen, wordt het bij kinderen vanaf ongeveer 7 maanden ook een sociaal element. Een kind gaat zich dat hechten aan de knuffel. Sommige kinderen willen de knuffel overal mee naartoe nemen, andere kinderen willen de knuffel liever veilig in bed laten zitten. Zodra kinderen ouder worden, kan de band met hun knuffel groter worden. De knuffel is hun beste vriend, is iets herkenbaars, iets veiligs en is een manier om nieuwe situaties minder eng te maken.

Meer tips over spelen en stimuleren van speelgedrag:

Op internet zijn veel goede artikelen en tips te vinden over spelen en hoe je het speelgedrag van een kind kunt stimuleren. Wij geven je een aantal interessante links waar je meer kunt lezen over het belang van spelen:

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »