Fijne Wereld Olifantendag! Wat je nog niet wist over de olifant.

Fijne Wereld Olifantendag! Wat je nog niet wist over de olifant.

Fijne Wereld Olifantendag! Op 12 augustus wordt sinds een aantal jaren de internationale Olifantendag gevierd. Op deze bijzondere dag wordt de olifant extra in het zonnetje gezet. De olifant wordt met uitsterven bedreigd, en om aandacht te geven aan zijn bedreigde status is Wereld Olifantendag in het leven geroepen. Ook wij staan vandaag even stil bij dit unieke dier en geven je een aantal leuke olifantenweetjes!

Wist je dat…

 

… er verschil is tussen de Aziatische en de Afrikaanse olifant?

 

Er bestaan twee soorten olifanten: de Aziatische olifant (Elephas maximus) en de Afrikaanse olifant (Loxodonta Africana). Naast verschil in leefgebied, verschillen de twee soorten ook in uiterlijke kenmerken.

 

De Aziatische olifant is aanzienlijk kleiner dan de Afrikaanse olifant. De Aziatische olifant wordt maximaal 3,5 meter hoog en weegt zo’n 3000 tot 5000 kg.  De Afrikaanse olifant kan wel 4 meter groot worden en heeft een gewicht van 7000 kg. Je hebt echter geen weegschaal of meetlint nodig om de twee uit elkaar te houden, maar er zijn nog meer verschillen. Zoals de oren: de oren van de Aziatische olifant zijn een stuk kleiner dan de oren van de Afrikaanse olifant. Ook de kleur verschilt: de Afrikaanse olifant is bruingrijs, terwijl de Aziatische olifant grijzer is.   … ook toerisme en circussen een bedreiging vormen voor de olifant?

De ivoren slagtanden van de olifant leveren veel geld op en daarom jagen stropers massaal op de olifant. Maar dat is niet de enige bedreiging voor de olifant. Het leefgebied van de olifant wordt steeds kleiner en ook toerisme en circussen vormen een grote bedreiging. Door toerisme en circussen leven veel olifanten in gevangenschap en worden ze op pijnlijke wijze getraind. De olifant staat op de lijst met bedreigde diersoorten. Er leven nog zo’n 400.000 Afrikaanse olifanten en er zijn minder dan 40.000 Aziatische olifanten over. Een goede reden dus om stil te staan bij de bedreigde status van dit bijzondere dier!

 

… olifanten een heel goed geheugen en intense emoties hebben?

Olifanten zijn zeer intelligente en complexe dieren. We weten inmiddels dat olifanten een bijzonder goed geheugen hebben, maar dat geheugen wordt soms nog wel eens onderschat. Uit onderzoek blijkt dat olifanten uitzonderlijk veel onthouden, zoals gezichten en andere olifanten.
Ook blijken olifanten intense emoties te kennen, zoals empathie, angst, liefde, depressie en blijdschap.

 

… olifanten in sommige culturen een heilig dier zijn?

In bepaalde religies, zoals het Hindoeïsme wordt de olifant als heilig dier beschouwd. In veel Aziatische landen, zoals Thailand, India en Myanmar, is de olifant een symbool voor macht, geluk en wijsheid. De Hindu God Ganesha heeft het hoofd van een olifant en in verschillende wereldse mythen wordt de olifant afgebeeld als beschermer. In landen als Sri Lanka worden er zelfs festivals ter ere van de olifant georganiseerd.

 

Olifant knuffel, tijdelijk in prijs verlaagd!Om Wereld Olifantendag te vieren, hebben we een leuke aanbieding voor je: deze lieve pluche baby olifant is tijdelijk in prijs verlaagd! De knuffel is t/m zondag 16 augustus te koop voor de zeer voordelige prijs van € 8,95 (zolang de voorraad strekt). Shop de olifant knuffel nu!Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »